Petang ni untuk menu berbuka puasa abah Isyhad, ummi masakkan lagi telur masak lemak cili padi. Sebelum ni buat dengan telur ayam sebab abah Isyhad asyik lupa belikan telur itik. Masak lemak cili padi telur ni seelok-eloknya guna telur itik
Kebetulan Tok Wan dah belikan telur itik jadi ummi masak guna telur itik pulak. Dah lama sebenarnya tak makan telur itik masak Lemak Cili padi. Kali terakhir masa mengajar di kolej mara seremban. Makan kat kafe mak cik Ina. Memang aku cepat naik berat badan masa duk mengajar kat sana. Sebenarnya waktu aku umur belasan dan awal 20 an badan aku ni kurus meleding. Bila mula masuk umur 25 barulah berat badan naik sikit. Nampak lah ada body perempuan sikit..hehe
Berbalik kita cerita tentang masak lemak cili padi telur. Masak lemak cili padi stail orang nogori sembilan ni sonang yor..
Resepi masak Lemak Cili padi:
Bahan-bahannya
4 biji telur
Santan sebungkus setengah -aku beli yang sebungkus rm2.00
Cili padi
Kunyit basah/kunyit serbuk
Serai
Daun Kunyit
Garam secukup rasa
Air untuk cairkan sikit santan pekat
Setengah keping Asam Keping / Asam Belimbing Telunjuk
Cara Memasak.
1. Tumbuk Cili Padi, kunyit dan garam
2. Masukkan santan ke dalam periuk. Campurkan air sikit jika terlalu pekat.
3. Masukkan bahan yang ditumbuk tadi
4. Biarkan sampai santan dan bahan tumbuk tadi sebati dan menggelegak
5. Pastikan api kecil dan santan sentiasa dikacau
6. Sambil kacau kuah sampai menggelegak boleh masukkan serai dan daun kunyit. Kacau sehingga menggelegak yer
6. Masukkan telur satu persatu. Pastikan telur dipecahkan ke dalam mangkuk terlebih dahulu untuk mengelakkan daripada termasuk telur yang busuk.
7. Masukkan asam keping atau belimbing telunjuk dalam 5/6 biji.
8. Tutup periuk dalam 3 minit
9. Bila nampak telur semakin masak barulah boleh kacau perlahan-lahan.
10. Biarkan sehingga telur masak sepenuhnya
OK dah siap!!!
Boleh hidang dan makan.
Selamat Mencuba dan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al Mubarak
Sedapnya...idea terbaik untuk juadah berbuka nanti
ReplyDelete